Υλικά

για τα μπιφτέκια

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα ή ελιά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ούζο ή ξίδι από λευκό κρασί
1 μικρή ντομάτα τριμμένη
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

2 μικρά κολοκυθάκια
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το λάδι, αλατοπίπερο, τη φρυγανιά, το ούζο ή το ξίδι, την ντομάτα, το αυγό και τη ρίγανη) και τα ζυμώνουμε καλά βουτώντας τα χέρια μας σε κρύο νερό. Πρέπει το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και ζουμερό. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Εν συνεχεία προχωράμε στη γέμιση. Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και στύβουμε το τρίμμα των κολοκυθιών για να το στραγγίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Μεταφέρουμε το τρίμμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ ή το φούρνο στους 200° C. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, τα οποία πιέζουμε με τις παλάμες για να πλατύνουν. Στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού βάζουμε το 1/8 από το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις άκρες κάθε μπιφτεκιού, τα πλάθουμε για να στρογγυλέψουν κάπως και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι για 15 – 18 λεπτά (ή στο γκριλ για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη, στο ψηλότερο ράφι). Τα σερβίρουμε με τη ρυζοσαλάτα