Σαρακοστιανά: Γαρίδες με μανέστρα
Ένα υπέροχο φαγητό
Υλικά
Μερίδες: 61/2 κιλό μανέστρα ψιλή
3 πιπεριές, ψιλοκομμένες (πράσινη, κέρατο, Φλωρίνης)
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες
20 γαρίδες με το κέλυφος, καλά πλυμένες
200 ml ελαιόλαδο
ελάχιστο κύμινο
αλάτι, μαυροπίπερο
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε γαρίδες με μανέστρα, η διαδικασία είναι η εξής: Στον ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τη μανέστρα, ξανά ανακατεύουμε για 1 λεπτό και συμπληρώνουμε τρία ποτήρια ζεστό νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει η μανέστρα και να χυλώσει το φαγητό. Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες καιτο κύμινο, ανακατεύουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά.
Βάζουμε και τις υπόλοιπες γαρίδες, αραδιάζοντάς τες ομοιόμορφα. Χαμηλώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει καλά η μανέστρα. Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.