Υλικά


1½ λίτρο νερό
4 καρότα καθαρισμένα
4 πατάτες καθαρισμένες
1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο
1 ντομάτα (προαιρετικά)
1 μάτσο σέλινο
1 φιλέτο μπακαλιάρου/ κοκκινόψαρο, 1½-2 κιλά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 φλιτζ. τραχανά ξινό
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Βράζουμε τα λαχανικά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Με μια τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον σκορπιό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον βράζουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το φιλέτο μπακαλιάρου από την κατσαρόλα, σουρώνουμε τον ζωμό που έμεινε και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Πολτοποιούμε στο multi την ντομάτα, το σέλινο και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πολτό στον ζωμό. Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 45 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, προσθέτοντας χυμό λεμονιού και αλάτι. Σερβίρουμε τη σούπα και χωριστά το ψάρι με τα λαχανικά.