Σαρακοστιανά: Φακές γιαχνί με καρότα
Οι φακές είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου
Υλικά
180 γρ. φακές χοντρές, καθαρισμένες και ξεπλυμένες100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φετούλες
4 μέτρια καρότα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
250 ml ζωμός λαχανικών
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και προσθέτουμε μπόλικο κρύο νερό που να τις σκεπάζει κατά 3 – 4 δάχτυλα. Τις βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Λίγο πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά, ώσπου τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε το καρότο, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7 – 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα καρότα να καραμελώσουν και το κρεμμύδι να ροδίσει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρατάμε κατά μέρος το μισό μείγμα καρότου και αδειάζουμε το υπόλοιπο σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες φακές, το ζωμό λαχανικών και τον πελτέ ντομάτας. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, να απορροφηθούν τα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και το μείγμα καρότου που αφήσαμε κατά μέρος, ανακατεύουμε και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.