Σαρακοστιανά: Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και μάραθο
Μια συνταγή με αγκινάρες και κολοκυθάκια
Υλικά
12 ντομάτες μεγάλες και ώριμες16 κ.σ. ρύζι γλασέ
2 μεγάλα μάτσα μάραθα
4 καρότα τριμμένα
8 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αγκινάρες τριμμένες
4 κολοκυθάκια τριμμένα
2 κ.γ. ζάχαρη
2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ρίγανη
7 μεγάλα αμπελόφυλλα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και ανοίγουμε τις ντομάτες, κόβοντας το καπάκι με ένα μαχαίρι. Με ένα μικρό κουτάλι σκάβουµε και αφαιρούµε προσεκτικά τη σάρκα τους.Ρίχνουμε στο εσωτερικό της κάθε άδειας ντομάτας λίγο αλάτι και τις γυρνάμε ανάποδα για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Σε µία βαθιά λεκάνη ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, τη σάρκα από τις ντομάτες που έχουμε προηγουμένως λιώσει σε μύλο, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, την αγκινάρα, τα κολοκύθια, το μάραθο, το ρύζι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι πάνω και τις κλείνουμε µε το καπάκι που είχαμε αφαιρέσει στην αρχή.
Τις τοποθετούμε με σειρά σε ένα ταψί και απλώνουμε από πάνω τα κληματόφυλλα, για να μη μας καούν οι ντομάτες στο ψήσιμο.
Τρίβουμε με έναν τρίφτη από πάνω µια μεγάλη ντομάτα, περιχύνουμε µε ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μιάμιση ώρα στους 150C.
Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε τα καμένα αμπελόφυλλα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι οι ντομάτες να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
Σερβίρουμε το φαγητό πάντοτε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.