Υλικά

Για τη φάβα
2 φλιτζ. φάβα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο 
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αστεροειδή γλυκάνισο
3 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ντοματίνια
20 ντοματίνια
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
½ φλιτζ. βαλσάμικο 
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Για τη φάβα:

Βάζουμε τη φάβα και τα καρότα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τον αστεροειδή γλυκάνισο και ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα υλικά να πάρουν μια βράση, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 45 λεπτά. Στη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα (ή ανακινούμε έντονα την κατσαρόλα), μέχρι η φάβα να διαλυθεί και να χυλώσει. Προσέχουμε ιδιαίτερα, καθώς η φάβα κοχλάζει και μπορεί να μας κάψει. Τη μαγειρεύουμε πάντοτε σε χαμηλή φωτιά.
Περίπου 5 λεπτά πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.

Για τα ντοματίνια:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το Χωριό βούτυρο αγελάδος σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και μόλις καραμελώσει σβήνουμε με το βαλσάμικο με θυμαρίσιο μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και στο κέντρο κάθε μερίδας βάζουμε από λίγα καραμελωμένα ντοματίνια.

Πασπαλίζουμε με την ξερή ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως.