Πατάτες ογκρατέν με φέτα
Με μέλι και ρίγανη
Υλικά
1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
μια πρέζα ρίγανη
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλ ζωμός λαχανικών
1 φλ κρέμα γάλακτος
150 γρ φέτα
μια χούφτα φρέσκο κρεμμυδάκι, τεμαχισμένο
αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
μια χούφτα παρμεζάνα, τριμμένη
4 λωρίδες μπέικον κομμένες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτουμε το μέλι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα να γίνει το μείγμα παχύρρευστο. Προσθέτουμε και το ζωμό, ενώ χτυπάμε και έπειτα την κρέμα γάλακτος, λίγη τη φορά, για να πάρουμε μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε τις φέτες πατάτας στη σάλτσα, μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μισό από το μείγμα πατάτα-σάλτσα σε ένα πυρέξ σε επίπεδη στρώση και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και μισό μείγμα κρεμμυδιού. Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν οι πατάτες ωραίο χρώμα.