Υλικά

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
+ 1 κ.σ. αλεύρι για τα κομματάκια του μήλου
2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μπέϊκιν παόυντερ
½ κ.γλ. σόδα
¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 αυγά
¼ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας σάλτσα μήλου
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλλιας
1 κούπα ζάχαρη (200g)
2 κούπες μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
(περίπου 1½ με 2 μήλα)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ
1 μήλο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο νερό
λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (10x20cm) και καλύπτουμε τον πάτο με μια λαδόκολλα, την οποία εν συνεχεία βουτυρώνουμε.Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου έτσι ώστε να προλάβει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τη χρειαστούμε. Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα μήλου, συνεχίζουμε παρακάτω. Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.

Σ’ ένα δεύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το λάδι, τη σάλτσα μήλου, τη βανίλλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν. Με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του μήλου μέσα στη ζύμη, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλευρώσει.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας τη λευκή με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την κανελοζάχαρη. Ψήνουμε περίπου για 50 με 55 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και βουτώντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε ξανά. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.