Μοσχάρι ριγανάτο στην κατσαρόλα
Με λεμονάκι και κρεμμυδάκι
Υλικά
1.200 γρ. µοσχάρι από κιλότο, κοµµένο σε µικρά κοµµάτια-µπουκιές,150 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεµµύδι, σε µικρά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
1 κουτ. σούπας ρίγανη του βουνού, τριµµένη
χυµός από 1 λεµόνι
500 ml χλιαρό νερό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Οταν κάψει, προσθέτουµε τα κοµµάτια του µοσχαριού και τα σοτάρουµε για 3 – 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε από το σκεύος. Τα γυρίζουµε και τα σοτάρουµε για άλλα 2 – 3 λεπτά ακόµα, µέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουµε το σοτάρισµα για λίγα λεπτά ακόµη, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα, µέχρι να ροδίσουν οµοιόµορφα.
Προσθέτουµε το κρεµµύδι και αλατοπίπερο και σοτάρουµε για 2 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει. Ρίχνουµε και το σκόρδο και το σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα, µέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωµά του.Προσθέτουµε τη ρίγανη και το χυµό λεµονιού και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό. Ρίχνουµε το νερό, ελέγχουµε να καλύπτει τα κοµµάτια κατά τα 2/3 και µαγειρεύουµε µέχρι να πάρει µια βράση. Τότε χαµηλώνουµε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για 1 ώρα και 15΄ – 1½ ώρα, µέχρι το κρέας να µαλακώσει πολύ καλά και η σάλτσα να δέσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του µαγειρέµατος, λίγο όµως ώστε στο τέλος να έχουµε λίγη αλλά καλά µελωµένη σάλτσα.
Το σερβίρουµε αµέσως και συνοδεύουµε µε πιλάφι, πουρέ ή ζυμαρικά.