Υλικά

500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
1½ κ.σ. κονιάκ
1/3 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
1½ κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ. γάλα φρέσκο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. (επιπλέον) ζάχαρη
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά μεγάλα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κεράσι

1½ φλ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
3 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
1 κ.γλ. κονιάκ

Εκτέλεση

Bάζουμε σε μπολ τα κεράσια και τα περιχύνουμε με το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα, το γάλα, τα αυγά, το αλάτι. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3΄-4΄ να γίνουν σαν αραιός χυλός, όπως αυτός της κρέπας.

Βουτυρώνουμε με το 1/2 κ.γλ. βούτυρο ένα τετράγωνο πυρέξ. Αδειάζουμε τα μαριναρισμένα κεράσια. Από πάνω απλώνουμε το χυλό. Ψήνουμε στους 200οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 10΄, να κάνει σώμα η κερασόπιτα και να αρχίσει να πήζει. Μόλις πήξει, πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο αμύγδαλο και βάζουμε εδώ κι εκεί το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η πίτα.

Εν συνεχεία προχωράμε στην παρασκευή της σάλτσας.Βάζουμε τα κεράσια σε ταψάκι και το αφήνουμε για 5΄-6΄ σε δυνατό φούρνο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε το κονιάκ. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στη λιωμένη ζάχαρη τα ζεστά κεράσια και σκεπάζουμε με καπάκι. Σιγοβράζουμε για 5΄, να γίνει σαν ψεύτικο γλυκό κουταλιού. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σερβίρουμε την κερασόπιτα και την περιχύνουμε με τη σάλτσα κεράσι.