Μοσχοβολιστή αγκιναρόπιτα από την Τήνο
Όπως την φτιάχνουν στην Τήνο
Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο10-12 μικρές τρυφερές αγκιναρούλες
2 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Φέτες άσπρου ψωμιού πάχους 21 εκ., χωρίς την κόρα
2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 1/ 4 κ.γ. αλάτι
μαύρο πιπέρι
10-12 αγκινάρες Τήνου καθαρισμένες (μόνο τις καρδιές), ποσαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
3 φλιτζ. Μπεσαμέλ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω.
Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε από πάνω και τις μισές αγκινάρες, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από μάραθο και μαϊντανό και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά με τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί. Αν θέλουμε, στρώνουμε την μπεσαμέλ από πάνω.
Ψήνουμε μέχρι να είναι τρυφερές οι αγκινάρες και να πάρει χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε το πιάτο είτε ως κύριο είτε ως ορεκτικό.