Υλικά

500γρ. φύλλο κανταΐφι
250γρ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο

Για την κρέμα
860ml γάλα πλήρες
150γρ. ζάχαρη
100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
35γρ. βούτυρο πρόβειο
3 κρόκοι αβγών
½ βανιλίνη

Για το σιρόπι
320γρ. ζάχαρη
130γρ. νερό
70γρ. γλυκόζη
1 κανέλα ξύλο
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και χτενίζετε πολύ καλά το κανταΐφι ώστε να μην υπάρχουν κόμποι.

Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40εκ. απλώνετε τα 400γρ. φύλλο σε όλη την επιφάνεια, το πιέζετε με τα χέρια σας να κάτσει και βουτυρώνετε ελαφρώς με πινέλο όλη την επιφάνεια.

Στη συνέχεια, βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26εκ. και τουμπάρετε προσεχτικά μέσα το ταψί με το βουτυρωμένο φύλλο, έτσι ώστε να κάτσει το φύλλο ομοιόμορφα στο μικρότερο ταψί.

Ετοιμάζετε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα ζαχαροπλαστικής, με προσοχή για να μην κολλήσει. Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανιλίνη και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τέλος, αδειάζετε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα κανταΐφι που έχετε ήδη στρώσει. Σκεπάζετε με τα φύλλα που προεξέχουν και συμπληρώνετε το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψετε την επιφάνεια. Βουτυρώνετε την επιφάνεια του φύλλου, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 40 - 45 λεπτά έως ότου πάρει ένα όμορφο, ξανθό χρώμα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο σιροπιάζετε με κρύο σιρόπι.