Πέννες με ψητή κολοκύθα
H κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας μιας και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, ενώ οι φυτικές της ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου
Υλικά για πέννες με ψητή κολοκύθα
400 γρ. ζυμαρικά πέννες800 γρ. περίπου κολοκύθα κίτρινη
4 χοντρές φέτες μπέικον
1 μέτριο κρεμμύδι
2 κ.σ. κουκουνάρι
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φασκόμηλο
1 φλ.τσ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Συνταγή για πέννες με ψητή κολοκύθα
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο. Καθαρίζουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τους σπόρους και την κόβουμε σε κύβους-μπουκιές.
- Τη βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και την πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει (περ. 45′) ανακατεύοντας 2 φορές τα κομμάτια.
- Καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε τηγανάκι, με προσοχή γιατι αρπάζει εύκολα.
- Βάζουμε νερό με αλάτι να βράσει και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
- Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
- Το αφήνουμε να σωταριστεί μέχρι να γίνει τραγανό, αλλά να μην στεγνώσει, περίπου 4′-5′.
- Αδειάζουμε λίγο από το λίπος του και προσθέτουμε στο τηγάνι το φασκόμηλο και την ψημένη κολοκύθα.
- Σωτάρουμε 2′ ακόμα ανακατεύοντας με σπάτουλα και προσθέτουμε το κουκουνάρι.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε.
- Εχουμε στραγγίξει τις πέννες και τις ρίχνουμε στο σκεύος με το μπέικον και την κολοκύθα, μαζί με 2 κ.σ. από το νερό τους και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε στη φωτιά για 1′-2′ και σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα.