Μελομακάρονα: Η απόλυτη συνταγή για τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων
Λαχταριστά μελομακάρονα για να γίνουν συναρπαστικές οι γιορτές που πλησιάζουν
![melomakarona](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2023-10-13/melomakarona.jpg)
Υλικά για μελομακάρονα
για περίπου 40 μικρά τεμάχιαΓια τη ζύμη
200 γρ χυμός πορτοκαλιού
280 γρ ελαιόλαδο
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το μέλωμα
Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Μέλι
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
ένα ξυλάκι κανέλας
Συνταγή για μελομακάρονα
- Ξεκινάμε με το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει ώστε να βυθίσουμε μέσα του τα ζεστά μελομακάρονα.
- Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια μέλι και 2 φλιτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.Σουρώνουμε τον αφρό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
- Εν συνεχεία φτιάχνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα.
- Τα αφήνουμε να αφρίσουν και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
- Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.