Κέικ βανίλια και μπανάνα
Ένα λαχταριστό κέικ που θα απολαύσετε όλες τις ώρες
Υλικά για το κέικ βανίλια
3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1½ κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
4 ώριμες μπανάνες
1 βανίλια σκονη
1¼ φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
1 πρέζα αλάτι
1¼ φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
2½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο
¼ φλιτζάνι τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 – 4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
Συνταγή για το κέικ βανίλια
- Αρχικά ξεκινάμε με την παρασκευή του κέικ. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μούλτι.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν.
- Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα.
- Προσθέτουμε στο μίξερ σταδιακά τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες.
- Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα.
- Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
- Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω), στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60 λεπτά. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με το γλάσο μας. Για το γλάσο ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το γλάσο στο κάδο του μίξερ σε μεσαία σκάλα εκτός από το γάλα, προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα μέχρι να πάρει μια παχύρρευστη μορφή το γλάσο μας.