Στριφτό Θεσσαλίας με φέτα
Μια από τις γνωστές πίτες της Θεσσαλίας που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές
Υλικά για στριφτό Θεσσαλίας με φέτα
1 κιλό αλεύρι μαλακό25 γρ. μαγιά νωπή
1 κ.γ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
300 γρ. λίπα από χοιρινό λίπος ή φυτίνη
600 γρ. φέτα Φαρσάλων
χλιαρό νερό
Συνταγή για στριφτό Θεσσαλίας με φέτα
- Αναμειγνύουμε την μαγιά με 100 γρ. από το χλιαρό νερό που θα χρειαστούμε, την ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (να κάνει φουσκάλες).
- Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε με όσο χλιαρό νερό χρειαστεί έως ότου η ζύμη μας να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 5 ίσα μέρη και απλώνουμε την λίπα ή αντίστοιχα την φυτίνη τα οποία και πρέπει να είναι μαλακά, σε θερμοκρασία δωματίου (ένα από τα δυο), αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα.
- Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φύλλο με τα χέρια μας όσο πάρουν, στρώνουμε στο ταψί το κάθε φύλλο και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα, μετά τα ρολάρουμε και στρίβουμε την ζύμη.
- Πιέζουμε τώρα ελαφρά να στρώσει ισόπαχα στο ταψί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να ξανά φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα.