Εύκολα μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Μια λαχταριστή συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Υλικά για μελομακάρονα με σιμιγδάλι
1 κούπα (250 ml) ελαιόλαδο¼ κούπας (55 gr) ζάχαρη
¼ κούπας (62,5 ml) χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπας (62,5 ml) κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
450-480 gr σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
1 κούπα (350 gr) μέλι
½ κούπα (110 gr) ζάχαρη
¾ (180 ml) κούπας νερό
Για την επικάλυψη
1 κούπα καρύδια τριμμένα σαν ψίχουλα
ή 1 κούπα καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι, ανακατεμένο με λίγη κανέλα
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250 ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5 ml
Συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι
- Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά.
- Στο χυμό διαλύουμε τη σόδα.
- Προσθέτουμε και τα αρωματικά, ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε στο μείγμα και το σιμιγδάλι.
- Δεν ζυμώνουμε, ίσα να ενσωματωθεί.
- Η ζύμη φαίνεται μη συνεκτική αλλά αφού ξεκουραστεί για 15 λεπτά πλάθεται εύκολα.
- Την ξεκουράζουμε λοιπόν και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε κανονικό μέγεθος.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμοί-αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά.
- Αφού κρυώσουν εντελώς, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε να βράσουν τα υλικά και μόλις φουσκώσει το σιρόπι κλείνουμε το μάτι.
- Σιροπιάζουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα βουτώντας τα για 10-15 δευτερόλεπτα στο σιρόπι.
- Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφού τα κυλήσουμε στο σουσάμι ή τα πασπαλίσουμε με καρύδι, τα στρώνουμε στην πιατέλα.