Συνταγή για υγιεινά μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
Μια υγιεινή συνταγή για μελομακάρονα, προσεγμένη χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
Υλικά για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
400 γραμ. χουρμάδες200 γραμ. βρώμη αλεσμένη
200 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου (τρίβουμε αμύγδαλα αν δεν έχουμε αλεύρι)
4 κσ ελαιόλαδο
1 κγ baking powder
1/2 κγ baking soda
1/2 κούπα χυμό από πορτοκάλι
2 κσ κονιάκ
1 κσ ξύσμα πορτοκαλιού
2 κσ κακάο
1/2 κγ εκχύλισμα βανιλιας
100 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ κανέλα
1/4 κγ τριμμένο γαρύφαλλο
Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε μία κούπα βραστό νερό.
- Στη συνέχεια τους χτυπάμε μαζί με το νερό στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ την αλεσμένη βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν και τη σόδα και δημιουργούμε ένα κενό στη μέση.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το μισό χουρμαδομελο, το κονιάκ και το χυμο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο κενό κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
- Φτιάχνουμε 15 μεγάλα ή 20 πιο μικρά μελομακάρονα.
- Τα χαράζουμε ελαφρά με το πιρούνι από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Προσοχή να μην τα κάψουμε.
- Στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο χουρμαδόμελο με 2 γεμάτες κσ κακάο, 3 κσ νερό και 1/2 κγ εκχύλισμα βανιλιας.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό μέχρι να έχουμε την υφή που θέλουμε για την επικάλυψη “σοκολάτας”την οποια απλώνουμε πάνω στα μελομακάρονα που έχουν κρυώσει.
- Τέλος ανακατεύουμε τα σπασμένα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε από πάνω
- Διατηρούνται στο ψυγείο.