Συνταγή για υγιεινά μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
Μια υγιεινή συνταγή για μελομακάρονα, προσεγμένη χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
![460Recipe83_melomakarona_65425543_b](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2023-11-28/460Recipe83_melomakarona_65425543_b.jpg)
Υλικά για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
400 γραμ. χουρμάδες200 γραμ. βρώμη αλεσμένη
200 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου (τρίβουμε αμύγδαλα αν δεν έχουμε αλεύρι)
4 κσ ελαιόλαδο
1 κγ baking powder
1/2 κγ baking soda
1/2 κούπα χυμό από πορτοκάλι
2 κσ κονιάκ
1 κσ ξύσμα πορτοκαλιού
2 κσ κακάο
1/2 κγ εκχύλισμα βανιλιας
100 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ κανέλα
1/4 κγ τριμμένο γαρύφαλλο
Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε μία κούπα βραστό νερό.
- Στη συνέχεια τους χτυπάμε μαζί με το νερό στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ την αλεσμένη βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν και τη σόδα και δημιουργούμε ένα κενό στη μέση.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το μισό χουρμαδομελο, το κονιάκ και το χυμο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο κενό κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
- Φτιάχνουμε 15 μεγάλα ή 20 πιο μικρά μελομακάρονα.
- Τα χαράζουμε ελαφρά με το πιρούνι από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Προσοχή να μην τα κάψουμε.
- Στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο χουρμαδόμελο με 2 γεμάτες κσ κακάο, 3 κσ νερό και 1/2 κγ εκχύλισμα βανιλιας.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό μέχρι να έχουμε την υφή που θέλουμε για την επικάλυψη “σοκολάτας”την οποια απλώνουμε πάνω στα μελομακάρονα που έχουν κρυώσει.
- Τέλος ανακατεύουμε τα σπασμένα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε από πάνω
- Διατηρούνται στο ψυγείο.