Η απόλυτη βασιλόπιτα αμυγδάλου
Μια υπέροχη βασιλόπιτα αμυγδάλου που δεν πρέπει να λείπει από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Υλικά για βασιλόπιτα αμυγδάλου
285 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και τριμμένα115 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
5 μεγάλα αυγά (300 γραμμάρια), χωρισμένα
250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
185 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
10 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Συνταγή για βασιλόπιτα αμυγδάλου
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.
- Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα.
- Όσο προθερμαίνεται ο φούρνος βάζουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ανακατεύουμε μαζί τα στεγνά υλικά (αλεύρι, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και ξύσμα λεμονιού).
- Χρησιμοποιούμε τα στεγνά υλικά για να τρίψουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι.
- Ντύνουμε ένα ταψί των 26 εκ. διάμετρο με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε την λαδόκολλα και τα πλαϊνά με τα 15 γρ. βούτυρο.
- Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμμάτων, για ένα λεπτό κάθε φορά, μέχρι να λιώσει (ή σε τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά). Το αφήνουμε να κρυώσει αλλά να μην πήξει.
- Κτυπάμε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Κτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα (χρησιμοποίησα μίξερ χειρός).
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά, ανακατεύοντας με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Σταματάμε το μίξερ και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ρίχνουμε εναλλάξ αλεύρι και μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να βάλουμε όλο το αλεύρι και τα ασπράδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα να απλώσει παντού.
- Πλένουμε ένα κέρμα, το σκουπίζουμε και το τυλίγουμε σε λίγο αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
- Βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μαχαίρι που θα τρυπήσουμε το κέικ προς το κέντρο, θα βγει καθαρό.
- Βγάζουμε το ταψί σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού, και αναποδογυρίζουμε το κέικ για να βγάλουμε τη λαδόκολλα.
- Το ξαναγυρίζουμε από την άλλη πλευρά, γιατί το κέρμα θα φαίνεται από κάτω.
- Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με στένσιλ και ζάχαρη άχνη, με γλάσο ρουαγιάλ, με βουτυρόκρεμα ή με ζαχαρόπαστα.