Μελομακάρονα με σοκολάτα
Μια φανταστική συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα
Υλικά για μελομακάρονα με σοκολάτα
Για το σιρόπι380 γραμμάρια νερό
380 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια μέλι
1/2 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
Για τα μελομακάρονα
250 ml ελαιόλαδο
120 γραμμάρια ζάχαρη
1 πορτοκάλι
120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. κονιάκ
80 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
Για την επικάλυψη
400 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα
Ετοιμάζουμε το σιρόπι- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και τη κρυσταλλική ζάχαρη για να φτιάξουμε το σιρόπι.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε το μισό πορτοκάλι στο σιρόπι και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την κανέλα για να αρωματίσουμε το σιρόπι. Όταν το σιρόπι δέσει, χωρίς να γίνει πηχτό, αφαιρούμε το πορτοκάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το σιμιγδάλι.
- Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε ελαιόλαδο με ζάχαρη και τον χυμό από το υπόλοιπο πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και κανέλα.
- Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, να δέσουν τα υλικά και να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι σταδιακά. Ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη με το σύρμα.
- Όταν σφίξει το μείγμα αρκετά και δεν ανακατεύεται με το σύρμα, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, βάζοντας πρώτα γάντια.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να είναι πολύ λαδερή.
- Πλάθουμε με τη ζύμη μελομακάρονα σε μέτριες μπάλες. Τα ακουμπάμε ένα ένα στη λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα.
- Πρέπει όλα τα μελομακάρονα να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε τα μελομακάρονα μόλις γίνουν χρυσαφένια.
- Όσο είναι καυτά, τα βουτάμε στο σιρόπι που έχει κρυώσει καλά.
- Τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα και τα ακουμπάμε σε σχάρα, να στραγγίξουν από το περιττό σιρόπι.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή να μην καίει!
- Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα στη λιωμένη σοκολάτα.
- Στη συνέχεια τα ακουμπάμε στη σχάρα. Μπορούμε να στρώσουμε λαδόκολλα στη σχάρα για να τα βγάλουμε πιο εύκολα όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
- Όσο ακόμα η σοκολάτα είναι υγρή, πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένη καρυδόψιχα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.