Μοσχαράκι με κάστανα και μανιτάρια για το Xριστουγεννιάτικο τραπέζι
Λαχταριστό μοσχαράκι με κάστανα και μανιτάρια για το πιο γιορτινό σας τραπέζι
Υλικά για μοσχαράκι με κάστανα και μανιτάρια
1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα, κιλότο ή σπαλομίτα) χωρίς κόκκαλο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια20 τεμ. κάστανα βρασμένα
500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετούλες1
1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 τεμ. δοντάκια σκόρδο ( το ένα ψιλοκομμένο και το άλλο ολόκληρο)
1 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τα μανιτάρια
2 τεμ. φύλλα δάφνης
1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι
αλάτι κατά βούληση
πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Συνταγή για μοσχαράκι με κάστανα και μανιτάρια
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες μαζί με ένα δοντάκι σκόρδο ολόκληρο και ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να πέσει ο όγκος τους.
- Όταν είναι έτοιμα τα μανιτάρια τα αφήνουμε στην άκρη και αφαιρούμε το φρέσκο θυμάρι και το ολόκληρο δοντάκι σκόρδο.
- Σε μια σοτέζα αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τμηματικά τα κομμάτια του κρέατος μαζί με λίγο μπαχάρι να σοταριστούν πολύ καλά .
- Σοτάρουμε όλα τα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια πιατέλα φροντίζοντας να τα διατηρήσουμε ζεστά μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα στην κατσαρόλα αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να μυρίσει ελαφρά.
- Ακολούθως προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος που έχουμε αφήσει στην άκρη μαζί με το ζουμάκι που έβγαλαν και αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το άλλο κλαδάκι με το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και ρίχνουμε λίγο ζωμό από κοτόπουλο ή χλιαρό νερό τόσο που να καλύψει το κρέας ως τη μέση και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά και φροντίζουμε να μη μείνει το φαγητό χωρίς ζουμάκι.
- Τα τελευταία δέκα λεπτά και αφού έχει ψηθεί το κρέας προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα βρασμένα κάστανα και αφήνουμε την κατσαρόλα χωρίς το καπάκι να δέσει η σάλτσα του κρέατος και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Αν το φαγητό έχει πολύ αραιή σάλτσα ρίχνουμε 2 με 3 κομματάκια φρέσκο βούτυρο παγωμένο και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι.