Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και κάστανα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ίσως το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο πιάτο
Υλικά για γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και κάστανα
1 γαλοπούλα (ολόκληρη)• 1 λεμόνι (το ξύσμα)
• 1 κουταλιά μουστάρδα απαλή
• 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι ρίγανη
• 5 κουταλιές τυρί κρέμα
• 1 κουταλάκι θυμάρι
Για τη γέμιση
• 20 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 2 ξινόμηλα τριμμένα στον τρίφτη
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του και το χυμό του)
• 150 γρ. άγριο ρύζι
• 100 ml μπράντι
• 1 κουταλάκι κόλιαντρο τριμμένο
• 1 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
• 2 κουταλιές ζάχαρη μαύρη
• 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και κάστανα
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για την γαλοπούλα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδια.
- Ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μισό μπράντι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
- Ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα προσθέτουμε στο τέλος στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πλένουμε την γαλοπούλα και την σκουπίζουμε καλά, να μην έχει καθόλου νερά.
- Ανακατεύουμε το τυρί μαζί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και το θυμάρι.
- Ξεκολλάμε προσεκτικά την πέτσα της γαλοπούλας από την πλευρά της κοιλιάς και απλώνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε με το χέρι μας, ανάμεσα στο κρέας και στην πέτσα.
- Γεμίζουμε την γαλοπούλα με τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
- Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος ή σε ταψί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο μπράντι.
- Προσθέτουμε ακόμα ένα ποτήρι ζεστό νερό.
- Ψήνουμε την γαλοπούλα σε μέτριο φούρνο στους 200 ºC για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου.
- Ενδιάμεσα το γυρίζουμε, ώστε να ροδοψηθεί απ όλες τις πλευρές του.