Εύκολα χριστουγεννιάτικα δεντράκια μαρέγκας
Μια παιχνιδιάρικη συνταγή για χριστουγεννιάτικα δεντράκια μαρέγκας
Υλικά για χριστουγεννιάτικα δεντράκια μαρέγκας
150 γρ (4 μέτρια αυγά ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου)¼ κγ crème of tartar – κρεμόριο ή χυμό λεμονιού
300 γρ ζάχαρη
χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή τζέλ προαιρετικά
ζαχαρωτά για διακόσμηση προαιρετικά
κομματάκια σοκολάτας για διακόσμηση
Συνταγές για χριστουγεννιάτικα δεντράκια μαρέγκας
- Βάζω την ζάχαρη σε λαδόκολλα στο ταψί και τη ζεσταίνω στον φούρνο στους 180*C για 6 - 7 λεπτά.
- Προσέχω να μην λιώσει και καραμελώσει, θέλω απλά να μαλακώσει.
- Εν τω μεταξύ προετοιμάζω το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα καθαρίζοντας τα καλά με λίγο ξύδι ώστε να μην έχων κανένα υπόλειμμα λίπους.
- Χτυπάω τα ασπράδια στο μίξερ σε μέτρια ένταση μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνω την crème of tartar συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Βγάζω από το φούρνο τη ζάχαρη και την προσθέτω σταδιακά κουταλίες - κουταλίες στη μαρέγκα δυναμώνοντας την ένταση.
- Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πιάνω το μείγμα και να μην νιώθω τους κόκκους της ζάχαρης.
- Όταν έχει γίνει μια πλούσια, αφράτη, γυαλιστερή, λεία μαρέγκα είναι έτοιμη.
- Ανάλογα τα σχέδια που θέλω να δημιουργήσω την χρωματίζω με πάστα ζαχαροπλαστικής.
- Για να φτιάξω χριστουγεννιάτικα δέντρα χρωματίζω τη μαρέγκα πράσινη και βάζω στο κορνέ μύτη χοντρή με άστρο.
- Ξεκινώ να κάνω κύκλο στο ταψί σηκώνοντας προς τα πάνω έπειτα το κορνέ για να φτιάξω το ύψος του δέντρου.
- Διακοσμώ με ζαχαρωτά.
- Ψήνω στο φούρνο στους 120*C στις αντιστάσεις ή στους 100*C στον αέρα για 2 ώρες και έπειτα κλείνω το φούρνο και αφήνω τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για άλλες 2 ώρες περίπου.
- Μπορώ να τις τυλίξω σε φακελάκια από ζελοφάν για να τα προσφέρω δώρο ή σε παζάρια ή να τα στολίσω στην πιατέλα.