Μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μια υπέροχη συνταγή, ειδικά αν συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές, ρύζι ή μακαρόνια
Υλικά για μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα
- 1 ½ κιλό μοσχάρι ψαχνό κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού άσπρο κρασί
- 3-4 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 γαρίφαλα
- 1 ξύλο κανέλλας
- ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα κομμένη σε κύβους
- Αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα
- Πλένουμε το μοσχάρι και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, ανακατεύουμε και τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί τα κρέας και όλα τα υπόλοιπα υλικά: το φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα, το ξύλο κανέλλας, αλάτι, πιπέρι και τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να πιει το ζουμί του και να μείνει με τη σάλτσα του.
- 2-3 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κύβους γραβιέρας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ζυμαρικά ή άσπρο ρύζι σπυρωτό.