Σοκολατένιος κορμός με γέμιση κρέμα κακάο
Ένας υπέροχος χριστουγεννιάτικος κορμός με ωραία εμφάνιση και εξαιρετική γεύση
Υλικά για σοκολατένιο κορμό με γέμιση κρέμα κακάο
- 500 γρ. κουβερτούρα
- 4 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 λαδόκολλα
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος
- 6 κουταλιές της σούπας κακάο
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 4 κουταλιές της σούπας λικέρ της αρεσκείας σας
- 4 κουταλιές της σούπας κακάο
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Υλικά για σοκολατένιο κορμό με γέμιση κρέμα κακάο
- Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο.
- Έπειτα την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Σπάμε και χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
- Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους μέχρι να γίνουν αφρός και τα προσθέτουμε στη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτουμε κι αυτά κουταλιά-κουταλιά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Λαδώνουμε και στρώνουμε σε ένα ταψί τη λαδόκολλα, αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί, στρώνουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25 με 30 λεπτά.
- Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο.
- Όταν κρυώσει ,το βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα βαμβακερή, το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε για 8 τουλάχιστον ώρες.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί.
- Έπειτα προσθέτουμε το λικέρ και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
- Πάνω σε καθαρό πάγκο ανοίγουμε το παντεσπάνι, αφαιρούμε την πετσέτα και απλώνουμε πάνω του την κρέμα, με μια σπάτουλα, ώστε να πάει παντού.
- Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα με την ένωση από την κάτω πλευρά.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε μετά από 4 με 5 ώρες.