Πικάντικο κριθαρότο με γαλοπούλα, λαχανικά και τσίλι
Αυτό το πικάντικο κοκκινιστό κριθαρότο με τσίλι είναι ιδανικό για ένα καθημερινό γεύμα
Υλικά για πικάντικο κριθαρότο με γαλοπούλα, λαχανικά και τσίλι
- 500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο
- 4 μικρά φιλέτα γαλοπούλας σε μπουκίτσες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο σε φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
- 150 γρ. αρακά φρέσκο ή κατ/νο
- 150 γρ. καλαμπόκι φρέσκο ή κατ/νο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ¼ - ½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml λευκό κρασί
- 400 γρ. ντομάτες τριμμένες
- 1.200 ml καυτό νερό
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για πικάντικο κριθαρότο με γαλοπούλα, λαχανικά και τσίλι
- Πασπαλίζουμε τα φιλέτα γαλοπούλας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη γαλοπούλα για 2-3 λεπτά, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Την μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε άλλες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την πιπεριά, τον αρακά, το καλαμπόκι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το τσίλι (¼ ή ½ κ.γ., αναλόγως πόσο καυτερό το θέλουμε), τον πελτέ και το Κριθαράκι Μέτριο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ ρίχνουμε τις ντομάτες.
- Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το ⅓ του καυτού νερού και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
- Όταν το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, προσθέτουμε την γαλοπούλα με τα ζουμιά της και άλλο ⅓ του καυτού νερού. Ανακατεύουμε συνέχεια.
- Όταν απορροφηθεί και αυτή η δόση υγρών, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε συνέχεια.
- Όσο είναι ακόμα ζουμερό το κριθαράκι, αλλά έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, αποσύρουμε από την φωτιά.
- Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό.