Υλικά για την βασιλόπιτα με γιαούρτι

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 230 ml νερό
  • 120 γρ. λευκά αμύγδαλα
  • 390 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ⅓ κ.γλ. αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 110 ml ηλιέλαιο
  • Υλικά για το γλάσο & το στόλισμα
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 4-7 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή μανταρίνι
  • φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο

Συνταγή για βασιλόπιτα με γιαούρτι 


  • Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το στραγγιστό γιαούρτι με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Χτυπάμε σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) πολύ καλά τα αμύγδαλα μαζί με 1 κ.σ. από την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη (αλεύρι αμυγδάλου).
  • Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα των εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με μαρίζ, τόσο όσο να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
  • Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα (θα είναι σχετικά πηχτό).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά.
  • Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για λίγα ακόμα λεπτά ψήσιμο.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Φροντίζουμε να βάλουμε το φλουρί από την κάτω πλευρά, προτού φτιάξουμε το γλάσο.
  • Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, ανακατεύουμε σε μπολ το τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού και το ξύσμα, μέχρι να έχουμε ρευστό αλλά σχετικά πηχτό μείγμα.
  • Καλύτερα να προσθέτουμε το χυμό λίγο λίγο, για να ελέγχουμε τη σύσταση.
  • Περιχύνουμε με το γλάσο την βασιλόπιτα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε το γλάσο να στερεοποιηθεί εντελώς.