Αφράτη βασιλόπιτα με γιαούρτι χωρίς μίξερ
Μια πρωτότυπη βασιλόπιτα που θα φτιάξετε πολύ εύκολα
Υλικά για την βασιλόπιτα με γιαούρτι
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 230 ml νερό
- 120 γρ. λευκά αμύγδαλα
- 390 γρ. καστανή ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ⅓ κ.γλ. αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από 2 μανταρίνια
- λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 110 ml ηλιέλαιο
- Υλικά για το γλάσο & το στόλισμα
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 4-7 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή μανταρίνι
- φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο
Συνταγή για βασιλόπιτα με γιαούρτι
- Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το στραγγιστό γιαούρτι με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χτυπάμε σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) πολύ καλά τα αμύγδαλα μαζί με 1 κ.σ. από την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη (αλεύρι αμυγδάλου).
- Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα των εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με μαρίζ, τόσο όσο να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
- Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα (θα είναι σχετικά πηχτό).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για λίγα ακόμα λεπτά ψήσιμο.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
- Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Φροντίζουμε να βάλουμε το φλουρί από την κάτω πλευρά, προτού φτιάξουμε το γλάσο.
- Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, ανακατεύουμε σε μπολ το τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού και το ξύσμα, μέχρι να έχουμε ρευστό αλλά σχετικά πηχτό μείγμα.
- Καλύτερα να προσθέτουμε το χυμό λίγο λίγο, για να ελέγχουμε τη σύσταση.
- Περιχύνουμε με το γλάσο την βασιλόπιτα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε το γλάσο να στερεοποιηθεί εντελώς.