Καστανόσουπα με κρασί και μανιτάρια
Η καστανόσουπα είναι από τις πιο αγαπημένες σούπες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Υλικά για καστανόσουπα με κρασί και μανιτάρια
Μερίδες: 8- 5-6 φέτες χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο και τραγανά κομμάτια, ολόκληρες
- 2 κιλά κάστανα έτοιμα, προβρασμένα, που βρίσκουμε σε συσκευασίες vacuum
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- το λευκό μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
- 5 λεπτά κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 2 κόκκινα μήλα Τριπόλεως, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 φιάλη (750 ml) κρασί Μαδέρα
- 4 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 400 γρ. ποικιλία από άγρια μανιτάρια της εποχής, φρέσκα*
- 200 γρ. βασιλομανίταρα* (πορτσίνι), αποξηραμένα ή κατεψυγμένα
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για καστανόσουπα με κρασί και μανιτάρια
- Για να φτιάξουμε την καστανόσουπα, ξεκινάμε βάζοντας να ζεσταθεί καλά μια μεγάλη κατσαρόλα, σκέτη, μέχρι να κάψει καλά.
- Στρώνουμε εκεί τις φέτες πανσέτας, σε μονή στρώση, και τις «ψήνουμε» σκέτες χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 5 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια-δυο φορές μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με πιρούνι και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Στο λίπος που έμεινε στην κατσαρόλα από τις πανσέτες σοτάρουμε τα κάστανα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας. Βγάζουμε 30 τεμάχια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη μαζί με την πανσέτα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι και τα μήλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον ζωμό και τη δάφνη και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
- «Ψαρεύουμε» τη δάφνη από τη σούπα και την πετάμε.
- Πολτοποιούμε τη σούπα στον πολυκόφτη σε δυνατή ταχύτητα και σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και διατηρούμε τη σούπα ζεστή.
- Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια με ένα νοτισμένο πανάκι και τα κόβουμε όλα σε μέτρια κομμάτια.Κόβουμε στα τέσσερα τα κάστανα που αφήσαμε στην άκρη και την πανσέτα σε μικρά καρέ.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα για 2-3 λεπτά το πολύ, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια σε δύο ή τρεις δόσεις και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε την πανσέτα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τη βελουτέ κάστανου σε βαθιά πιάτα και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα λίγα κάστανα και το μείγμα μανιταριών-πανσέτας. Σερβίρουμε αμέσως.