Χριστόψωμο παραδοσιακό
Το Χριστόψωμο είναι το γιορτινό ψωμί που φτιάχνεται παραμονή ή προπαραμονή των Χριστουγέννων
Υλικά για Χριστόψωμο παραδοσιακό
2 φλιτζ. νερό χλιαρό1 φακελάκι μαγιά ξερή
4 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 - 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας γλυκάνισος
1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί
Για το στόλισμα
1 καρύδι ολόκληρο
λίγα αμύγδαλα λευκά
λίγες σταφίδες
μερικά καρφάκια γαρύφαλλου
σουσάμι
Για την επάλειψη
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας νερό καυτό
Συνταγή για Χριστόψωμο παραδοσιακό
- Για να φτιάξουμε το παραδοσιακό χριστόψωμο, αρχικά βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ.
- Διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά.
- Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά.
- Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε σε αυτή τη ζύμη.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά.
- Λαδώνουμε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
- Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί.
- Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.
- Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε στο ταψί.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Επάλειψη και στόλισμα
- Ξεκινάμε, ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό.
- Πλάθουμε με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει στολίδια της αρεσκείας μας, όπως σταυρούς, ανθρωπάκια, λουλούδια, ζωάκια, λεπτές λωρίδες κ.ά.
- Ακουμπάμε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι.
- Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν.
- Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι.
- Γαρνίρουμε με λίγα αμύγδαλα και σταφίδες.
- Σφηνώνουμε μερικά καρφάκια γαρύφαλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε το Χριστόψωμο στον φούρνο για 45 - 50 λεπτά. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι το Χριστόψωμο να πάρει ωραίο χρώμα.