Σουφλέ πατάτας: Το ιδανικό ορεκτικό για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Το σουφλέ πατάτας είναι υπέροχο, γευστικό και πολύ εύκολο
Υλικά για σουφλέ πατάτας
- 1 με 1½ κιλό πατάτες βρασμένες
- 250γρ. φέτα
- 200γρ. κεφαλοτύρι
- 600γρ. τυρί γκούντα
- 7 με 8 φέτες ζαμπόν
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κρέμες γάλακτος
- 3 αυγά
- Τριμμένη φρυγανιά
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,
- 2 με 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Συνταγή για σουφλέ πατάτας
- Έχουμε βράσει τις πατάτες μας και τις έχουμε καθαρίσει.
- Βουτυρώνουμε το πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση βάζοντας τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, λίγο γκούντα, λίγο πιπέρι και ελάχιστη ρίγανη.
- Τέλος, λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Διαλύουμε ή κόβουμε ροδέλες τις βρασμένες πατάτες, που έχουμε και τις απλώνουμε στο πυρέξ.
- Ρίχνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε, για να πάει παντού. (* Για όσους διαλύσουν τις πατάτες, είναι καλύτερα να τις ρίξετε μέσα στο μπολ με το μείγμα και μετά στο πυρέξ. Θα ανακατευτούν καλύτερα.)
- Τέλος, απλώνουμε το γκούντα από πάνω και τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο για 30 λεπτά.
- Όταν το σουφλέ γίνει, το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά το σερβίρουμε.