Εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι
Αρωματική βασιλόπιτα τσουρέκι με αφράτη ζύμη
Υλικά για βασιλόπιτα τσουρέκι
- 500 γρ αλεύρι τσουρεκιού
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 100 γρ γάλα χλιαρό
- 100 γρ βούτυρο (λιωμένο όχι καμένο)
- 130 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αυγά
- 4 γρ μαχλέπι σκόνη
- 2 γρ μαστίχα σκόνη
- 6 γρ αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλιαγια το στόλισμα
- άχνη ζάχαρη, γλάσο σοκολάτας
Συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και ρίχνουμε τα 2 φακελάκια μαγιάς και το παραπάνω μείγμα.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
- Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
- Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη, με βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2-3 ώρες σε ζεστό σημείο.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. και μεταφέρουμε μέσα την ζύμη.
- Την πιέζουμε με τα χέρια μας σε όλο τα ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στους 180°C για 45΄ περίπου έως ότου ροδίσει.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος στο κάτω μέρος του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με νερό για να διατηρηθεί η υγρασία της βασιλόπιτας.
- Αφού κρυώσει την βγάζουμε από το ταψί και βάζουμε το φλουρί στο κάτω μέρος.
- Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
- Για το σερβίρισμα μπορούμε να την καλύψουμε με άχνη ζάχαρη και να γράψουμε με γλάσο σοκολάτας καλή χρονιά και να την στολίσουμε.