Κιμαδόπιτα: Το πιο νόστιμο ορεκτικό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ένα ορεκτικό που θα λατρέψετε
Υλικά για κιμαδόπιτα
- 1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 40 ml ελαιολάδο
- 1 1⁄2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό τους μέρος), σε λεπτές ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
- 300 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, πολύ ψιλοκομμένα
- 300 γρ. σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο (ή λιγότερο – αν δεν σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του)
- 400 ml λευκό ξηρό κρασί
- 70 γρ. πελτές ντομάτας
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια
- από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κασέρι, κατά προτίμηση Σοχού ή Ξάνθης, τριμμένο
- 2 φέτες ψωμί χωριάτικο (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα και στυμμένες
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το λάδωμα της ζύμης
Συνταγή για κιμαδόπιτα
- Για την κιμαδόπιτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά.
- Βάζουμε τον κιμά στην καυτή κατσαρόλα και αρχίζουμε να τον «σπάμε» με μια κουτάλα προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια.
- Ξεκινάμε το καβούρδισμα του κιμά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
- Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες, ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
- Βλέπουμε πως ο κιμάς αρχίζει να βγάζει τα υγρά του, τα οποία πρέπει να «πιει» γρήγορα, γιατί κινδυνεύει να βράσει μέσα σε αυτά αντί να καβουριστεί.
- Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό, πέρα από την ευρύχωρη κατσαρόλα, η φωτιά να είναι δυνατή και οι κινήσεις μας νευρικές και ταχύτατες.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα (να γίνει δηλαδή γκριζωπός), να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει. Δεν σταματάμε λεπτό να ανακατεύουμε.
- Μόλις περάσουν τα 4 - 5 πρώτα λεπτά, προσθέτουμε το λάδι.
- Μετά τα 10 λεπτά, προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν κάπως τα πράσα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και αλατοπίπερο, και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Τότε, ρίχνουμε τα αυγά, το κασέρι, το ψωμί θρυμματισμένο με το χέρι και το μαϊντανό, και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα ένα από τα δύο φύλλα ζύμης, με τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο «τακτοποιούμε» όσο γίνεται κάτω από τη γέμιση.
- Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και πιέζουμε ώστε να ενωθούν τα δύο φύλλα και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Λαδώνουμε τη ζύμη, κάνουμε μερικές οπές με ένα κοφτερό μαχαίρι για να διαφεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και φουρνίζουμε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί καλά και από κάτω.
- Αν χρειαστεί, γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στην κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά.