Το πρώτο πράγμα για να φτιάξετε μια υπέροχη πιατέλα με τυριά και αλλαντικά είναι ο προγραμματισμός.

Η δημιουργία μιας λίστας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα τυριά και τα αλλαντικά, που θα προσφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα μια ποικιλία από χρώματα, σχήματα και γεύσεις.

Υλικά για πλατό τυριών και αλλαντικών 

Τυριά
  • Επιλέξτε 3-4 διαφορετικά είδη τυριών. Συμπεριλάβετε παλαιωμένα, κρεμώδη, πικάντικα και σκληρά τυριά ώστε να δώσετε πολλές επιλογές στους πελάτες σας. 
  • Παλαιωμένα τυριά: Παλαιωμένο Τσένταρ, Γκούντα, Γκρούερα
  • Μαλακά και Κρεμώδη τυριά: Μπρι, Καμαμπέρ, Μοτσαρέλα, Γαλοτύρι, Μανούρι, Ανθότυρο, Ξινομυζήθρα, Μυζήθρα
  • Λευκά τυριά άλμης: Κατσικίσιο τυρί, Φέτα, Σφέλα, Καλαθάκι
  • Ημίσκληρα τυριά: Μετσοβόνε, Κασέρι, Φορμαέλα, Χαλούμι
  • Σκληρά τυριά: Παρμεζάνα, Γραβιέρα, Έμμενταλ, Κεφαλοτύρι, Λαδοτύρι, Σαν Μιχάλη, Αρσενικό
  • Μπλε τυριά: Γκοργκοντζόλα, Στίλτον, Ροκφόρ
Αλλαντικά

Επιλέξτε τόσα είδη αλλαντικών όσα είναι και τα είδη των τυριών σας. Δηλαδή, αν έχετε επιλέξει 3 είδη τυριών επιλέξτε και 3 είδη αλλαντικών. Ανάλογα με τα είδη τυριών και τα συνοδευτικά κρασιά που έχετε επιλέξει μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω συνδυασμούς:

  • Με τα ερυθρά κρασιά ταιριάζουν τα αλλαντικά που έχουν έντονη την γεύση των μπαχαρικών, όπως είναι η μορταδέλα και το πιπεράτο ζαμπόν, ενώ καλές επιλογές αποτελούν η καπνιστή γαλοπούλα, η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και τα βραστά λουκάνικα.
  • Με τα λευκά κρασιά, από την άλλη ταιριάζουν τα αλλαντικά αέρος, όπως το σαλάμι αέρος, ο παστουρμάς και το προσούτο.
Ψωμί και Συνοδευτικά

Για ψωμί επιλέξτε μία γαλλική μπαγκέτα ή κράκερς διαφόρων γεύσεων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα εποχής, όπως σταφύλια, αχλάδια, σύκα κ.α., ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, όπως καρύδια, κράνμπερι, αποξηραμένα βερίκοκα και αποξηραμένα δαμάσκηνα, μαύρες και πράσινες ελιές και διάφορα τουρσιά όπως αγγουράκι και πιπεριές τουρσί.

Οδηγίες οργάνωσης της πιατέλας


  • Σερβίρετε τα τυριά και τα αλλαντικά σας σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής.
  • Η ιδανική αναλογία για κάθε άτομο είναι 60 gr τυριών και 60 gr αλλαντικών. Οπότε για μια πιατέλα 10 ατόμων θα χρειαστείτε 600 gr τυριών και 600 gr αλλαντικών.
  • Ξεκινώντας από τις άκρες τοποθετήστε εναλλάξ ένα τυρί και ένα αλλαντικό.
  • Έπειτα, γεμίστε τα κενά της πιατέλας με τα κράκερς, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.
  • Μπορείτε να προετοιμάσετε την πιατέλα σας περίπου 20-30΄ πριν τη σερβίρετε.