Παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς
Το έθιμο στην Ελλάδα θέλει το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, να κόβουμε την βασιλόπιτα - Δείτε την παραδοσιακή συνταγή
Υλικά για παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς
- Αυγα 6
- Ζαχαρη 2 ποτήρια
- Σπορέλαιο 1 ποτήρι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
- Αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 550 γραμμάρια
- Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
- Βανίλια 2
Ζάχαρη Άχνη όσο θέλετε
Συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς
- Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.
- Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ.
- Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί, κάτω και πλάγια. Βάζουμε λαδόκολλα και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήνουμε την βασιλόπιτα για 50 λεπτά με αναμμένο φούρνο και για άλλα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο. Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσει τελείως η βασιλόπιτα και είναι έτοιμη.
- Μετράμε τα υλικά με το ίδιο ποτήρι.
- Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονιάκ ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας.
- Ο χυμός μπορεί να αντικατασταθεί και με γάλα και να ελαττωθεί το αλεύρι στα 500 γραμμάρια.
- Μπορείτε να βάλετε και καρύδια. Επίσης αν σας φαίνεται πολύ η ζάχαρη μπορείτε να βάλετε ένα ποτηρι αντί για δύο.