Υλικά για κρεατόπιτα με μυζήθρα 

  • 3/4 ποτήρι νερό
  • 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1/2 μικρό ποτήρι ρακή
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί, για να γίνει μια ελαστική ζύμη και να ανοίγει εύκολα σε φύλλο)
  • 1 κιλό ψητό ή βρασμένο αρνί ή κατσίκι
  • 1 κιλό γλυκιά μυζήθρα Κρήτης
  • 3 κουταλιές στάκα
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • Λευκό σουσάμι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • Βούτυρο (για το ταψί)

Συνταγή για κρεατόπιτα με μυζήθρα 


  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας τα υλικά (αλεύρι, ρακή, γιαούρτι, νερό κτλ) και ζυμώνοντας καλά με τα χέρια μας.
  • Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα τουλάχιστον.
  • Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας και ανοίγουμε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο σε ταψί, αλειμμένο με βούτυρο.
  • Αφαιρούμε τα κόκαλα από το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με τη μυζήθρα, τη στάκα, το βούτυρο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε σε μία στρώση το μισό μείγμα της μυζήθρας, από πάνω το ψιλοκομμένο αρνί και, τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα της μυζήθρας.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρνώντας τις άκρες του που περισσεύουν προς τα μέσα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο βούτυρο και ένα αυγό χτυπημένο, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τη ζύμη, για να μην ανοίξει, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά η πίτα.