Η πιο εύκολη συνταγή για λαχταριστό πουρέ γλυκοπατάτας
Ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό κρέατος
Υλικά για πουρέ γλυκοπατάτας
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- λίγο θυμάρι
- 3 φέτες μπέικον
- 100 γραμ. βούτυρο
- 150 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
- αλάτι
- πιπέρι
Συνταγή για πουρέ γλυκοπατάτας
- Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα.
- Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
- Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους.
- Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.
- Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα.
- Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές.
- Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.
- Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2′. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο καθώς και τον λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας.
- Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος.
- Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
- Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος.
- Τον σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα και αγριογούρουνο.