Χυλοπίτες με σύγκλινο Μάνης
Οι χυλοπίτες με σύγκλινο Μάνης είναι ένα παραδοσιακό, αλλά και πολύ διάσημο πιάτο
Υλικά για χυλοπίτες με σύγκλινο Μάνης
- 400 γρ. χυλοπίτες
- 300 γρ. σύγκλινο
- 2 κρεμμυδάκια ξερά
- 2 κίτρινες πιπεριές
- Χυμός 2 πορτοκαλιών
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- ½ κουτ. γλ. θυμάρι αποξηραμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- Φρέσκο πιπέρι
- Αλάτι
- 100 γρ. φέτα
- Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Συνταγή για χυλοπίτες με σύγκλινο Μάνης
- Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Στραγγίζουμε και γυρνάμε πάλι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τρεις κουταλιές βούτυρο αγελάδος ανάλατο και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι, να διατηρηθούν ζεστές.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και κόβουμε το σύγκλινο σε κυβάκια.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές.
- Σοτάρουμε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα κυβάκια σύγκλινο.
- Ανακατεύουμε με κουτάλα και σβήνουμε με το τσίπουρο και το χυμό πορτοκάλι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα κλωναράκια θυμάρι, την κάππαρη και φρέσκο πιπέρι.
- Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι (είναι ήδη η κάππαρη και το σύγκλινο αλμυρά).
- Αφήνουμε μερικά λεπτά να δέσουν τα υλικά και προς το τέλος ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο, ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί, ώστε να χυλώσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τις χυλοπίτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με το αποξηραμένο θυμάρι (αν θέλουμε και επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι) και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.