Συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν
Tο κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική τροφή με ιδιαίτερη διατροφική αξία
Υλικά για κουνουπίδι ογκρατέν
- 200 γρ. φέτα
- 100 γρ. γραβιέρα
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 μεγάλο βιολογικό κουνουπίδι
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος
- 3 κουταλιές βούτυρο και 1 κουταλιά για το ταψί
- 75 ml γάλα
- 5 κουταλιές αλεύρι σίτου (ή αλεύρι αμυγδάλου)
- 1 αυγό χτυπημένο
- μοσχοκάρυδο
- σκόρδο (ψιλοκομμένο ή σε νιφάδες)
- αλάτι
- πιπέρι
Συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν
- Το πρώτο βήμα για να φτιάξουμε κουνουπίδι ογκρατέν είναι να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και να σπάσουμε το κουνουπίδι σε κομμάτια.
- Τα πλένουμε καλά σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό.
- Ρίχνουμε μέσα σε αλατισμένο νερό τα κομμάτια του κουνουπιδιού και μόλις πάρει βράση τα αφήνουμε για 8 – 10 λεπτά.
- Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, για να βγάλουν όλα τα νερά τους.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει ρίχνουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε έπειτα σταδιακά το γάλα και την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το χτυπημένο αβγό, τη φέτα, τη μισή γραβιέρα και τη μισή παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο , το αλάτι και το πιπέρι.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια κουνουπιδιού.
- Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.