Ριζότο μανιταριών: Ρομαντική συνταγή για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Στο φούρνο
Ένα πεντανόστιμο ριζότο για ζευγάρια στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Υλικά για ριζότο μανιταριών
- 1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο( arborio ή carnaroli)
- ½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια (porchini ή morilles)
- 250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή portobello)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
- 3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για ριζότι μανιταριών
- Βάζουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ. Τα περιχύνουμε με 2 φλ. καυτό ζωμό (από το συνολικό της συνταγής).
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους.
- Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά, και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε.
- Το κατακάθι (περίπου 1/2 φλ.) το πετάμε.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια και τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄.
- Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Ψήνουμε για επιπλέον 5΄.
- Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε πιάτα απλωτά, για να κοπεί ο βρασμός του.
- Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.