Υλικά για παστίτσιο τυλιχτό σαν πίτα


Για τον κιμά
500 gr. κιμά
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
50 ml. κονιάκ
2 κουταλιές βούτυρο Κερκύρας 
1 κουταλιά της σούπα πελτές τομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
4 κόκκους μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλάτι, Πιπέρι

Για τη γέμιση
500 gr. μακαρόνια για παστίτσιο
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο Κερκύρας 
200 gr. κεφαλοτύρι τριμμένο ή γραβιέρα τριμμένη

Για την πίτα
1000 ml. γάλα
1 κρόκο αυγού
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
500 gr φύλλο κρούστας
Βούτυρο Κερκύρας για την επάλειψη

Συνταγή για παστίτσιο τυλιχτό σαν πίτα 


  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί, σε δυνατή φωτιά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον πελτέ αραιωμένο, την ζάχαρη και όσο αλάτι χρειαστεί.
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Ταυτόχρονα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, τον κιμά, το ασπράδι του αυγού και την μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι ή την γραβιέρα.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί.
  • Παίρνουμε δύο φύλλα, τα οποία αλείφουμε ανάμεσα με βούτυρο.
  • Γεμίζουμε κατά μήκος με μια καλή ποσότητα από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και τοποθετούμε στο ταψί.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Χτυπάμε ελαφρά το γάλα με τον κρόκο, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και αλάτι.
  • Περιχύνουμε τα φύλλα και αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη.
  • Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει η πίτα.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.