Γιουβαρλάκια της γιαγιάς
Με αυγολέμονο
Τα γιουβαρλάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ζεστά σπιτικά φαγητά που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα
Υλικά για γιουβαρλάκια
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
- 5 κουταλιές σούπας ρύζι γλασσέ
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- Αλάτι, Πιπέρι
- Μαϊντανός,
- Ελαιόλαδο
Για τη σούπα
- ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασσέ
- Ελαιόλαδο
- Αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 1 ½ λεμόνι χυμός
Συνταγή για γιουβαρλάκια
- Σ’ ένα μπωλ τρίβουμε το κρεμμύδι, βάζουμε τον κιμά, πλυμένο το ρύζι μας, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.
- Παίρνουμε λίγη ζύμη κάθε φορά και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια ίδιου μεγέθους.
- Βάζουμε 6 - 7 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα μας και ελαιόλαδο.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε ένα - ένα τα γιουβαρλάκια μας.
- Στο μεταξύ, έχουμε πλένει και το υπόλοιπο ρύζι μας και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να «φουσκώσει» το ρύζι μας. Προσοχή: δεν το αφήνουμε να λαπαδιάσει.
- Αυγολέμονο
- Στύβουμε τα λεμόνια μας.
- Σ’ ένα καθαρό μπωλ χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
- Μ’ ένα πιρούνι χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους ενώ συνεχίζουμε να «χτυπάμε» μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα μας.
- Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού και στο τέλος μερικές κουτάλες ζωμό από τη σούπα μας, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα μας και ανακατεύουμε διαρκώς για 1 λεπτό.
- Αφήνουμε τη σούπα μας για 20 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Νάουσας, τα λένε «κουκούλια»
Συνοδέψτε τα με τυρί φέτα