Βελούδινη κοτόσουπα
Με αυγολέμονο
Ένα χειμωνιάτικο φαγητό θαλπωρής που μας κάνει καλό, ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι
Υλικά για βελούδινη κοτόσουπα
Μερίδες: 6- 1 κοτόπουλο βάρους έως 1.200 γρ.
- 2 φύλλα δάφνης
- 60 ml ελαιόλαδο
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
- 2 μικρά κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές φέτες
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκοι αυγών
- χυμός από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 3-4 κλωναράκια σχοινόπρασο
- 4 λεπτές φέτες μπριός
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για βελούδινη κοτόσουπα
- Για να φτιάξουμε την κοτόσουπα, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό και το 1 φύλλο δάφνης.
- Ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά ώστε να μείνει εντελώς διαυγές το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το κοτόπουλο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Το στραγγίζουμε και σουρώνουμε τον ζωμό.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να γίνει χλιαρό και το ξεψαχνίζουμε.
- Κομματιάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε κατά μέρος, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες και το σέλερι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη και το δεύτερο φύλλο δάφνης, αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν καλά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή την περνάμε από τον πολυκόφτη και βάζουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα).
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 150 ml από την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και αδειάζουμε μεμιάς το μείγμα στην κατσαρόλα με τη λιωμένη σούπα, ανακατεύοντας έντονα και γρήγορα με το σύρμα.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι η σούπα να πάρει μία βράση και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ψαχνό του κοτόπουλου.
- Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνουν σαντιγί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Φρυγανίζουμε τις φέτες μπριός σε φρυγανιέρα ή τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 150°C για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.