Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς
Η παλιά, κλασική συνταγή
Η παλιά, κλασική συνταγή του γαλακτομπούρεκου, χωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς, όπως την ετοίμαζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες
Υλικά για γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς
Μερίδες: για ταψί 25 Χ 35 εκ.,10-12 κομμάτια
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
- 200-250 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο) ή αγελαδινό, λιωμένο
Κρέμα
- 800 ml (4 κούπες) φρέσκο γάλα πλήρες
- 340 ml (1 + 3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 100 γρ. (2/3 κούπας) σιμιγδάλι ψιλό
- 25 γρ. (3 κουτ. σούπας) κορν φλάουρ
- 2 αυγά
- 270 γρ. (1 + 1/3 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
Σιρόπι
- 600 γρ. (3 κούπες) ζάχαρη
- 400 ml (2 κούπες) νερό
Συνταγή για γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς, ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Βράζουμε τα δύο υλικά για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
Συναρμολόγηση
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
- Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
- Τις βουτυρώνουμε.
- Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και με μια ίσια σπάτουλα τις σπρώχνουμε απαλά, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ή, αν θέλουμε, το σερβίρουμε χλιαρό.