Υλικά για ντολμαδάκια με τζατζίκι 


Για τα ντολμαδάκια
  • ½ κιλό αμπελόφυλλα
  • ½ κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλ. τσ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • 2 ντομάτες – τον χυμό τους
  • 1 φλ. τσ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ φλ.τσ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 φλ. τσ. ελαιόλαδο 
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι  


Για το τζατζίκι
  • 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 500 γρ. γλυκοκολοκύθα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ. αγγούρι στο μπλέντερ – μόνο το νερό του
  • 20 ml ελαιόλαδο 
  • 10 φύλλα μέντας
  • αλάτι

Συνταγή για ντολμαδάκια με τζατζίκι 

Για τα ντολμαδάκια

  • Ζεματάμε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για 2 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε στο τρυπητό.
  • Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα τυχόν κοτσάνια, που μπορεί να έχουν μερικά απ’ αυτά.
  • Αν δεν έχουμε φρέσκα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από βάζο, τα ξεπλένουμε καλά απ’ τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε αρκετή ώρα.
  • Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα, σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Ψιλοκόβουμε επίσης τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το ρύζι, τις ντομάτες, την 1 κούπα ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό μέχρι να τα καλύψει.
  • Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180C.


Για το τζατζίκι

  • Ψήνουμε τη γλυκοκολοκύθα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ και τη περνάμε από ένα σουρωτήρι.
  • Καβουρδίζουμε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά και το κάνουμε πάστα.
  • Περνάμε το αγγούρι από το μπλέντερ και κρατάμε μόνο το νερό του.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα.