Υλικά για μανιταρόπιτα 

Υλικά για ζύμη

500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) νερό
30 ml (6 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
5 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι

Yλικά για γέμιση

1 κουτί έτοιμη μπεσαμέλ
1 πακέτο μανιτάρια λευκά
1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
100 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα & μουλιασμένα)
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
1500 ml (7 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα

Συνταγή για μανιταρόπιτα 

  • Βάζετε στο μπολ του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και ζυμώνετε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
  • Ρίχνετε το νερό σιγά-σιγά, έως ότου η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  • Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί, ενώ ετοιμάζετε τη γέμιση.


Για τη γέμιση

  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτετε τα μανιτάρια, ψιλοκομμένα, και σιγοβράζετε, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Αποσύρετε την κατσαρόλα με τα μανιτάρια από τη φωτιά και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Αναμιγνύετε την έτοιμη μπεσαμέλ με τα μανιτάρια.
  • Χωρίζετε τη ζύμη στα 3 και ανοίγετε 3 φύλλα διαστάσεων 20x20 εκατοστά.
  • Σε ένα βουτυρωμένο ταψί τοποθετείτε το πρώτο φύλλο.
  • Ρίχνετε τη μισή ποσότητα γέμισης και τοποθετείτε το επόμενο φύλλο.
  • Τέλος, ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση, καλύπτετε με το τελευταίο φύλλο και βουτυρώνετε.
  • Ψήνετε στους 170 °C αέρα για 45 λεπτά.