Υλικά για σπιτικό ανθότυρο

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες 
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κγ αλάτι
Προαιρετικά αν θέλουμε να κάνουμε τυρί για άλειμμα:
  • 1 κσ βούτυρο γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος

Συνταγή για σπιτικό ανθρότυρο


  • Σε μια κατσαρόλα με παχύ πάτο βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση, μόλις πάει να φουσκώσει το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε λίγο να αρχίσει το γάλα να κόβει.
  • Αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτάκια έως ότου το γάλα γίνει κομμάτια και πάνω πάνω υπάρχει μόνο κιτρινωπό υγρό.
  • Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και σουρώνουμε καλά να φύγουν τα υγρά
  • Πατάμε με ένα κουτάλι αν χρειαστεί για να πιέσουμε τα επιπλέον υγρά.
  • Μεταφέρουμε σε δοχεία φύλαξης και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
  • Τώρα, αν θέλουμε να φτιάξουμε τυρί κρεμώδες για άλειμμα, βάζουμε το τυρί σε ένα μπλέντερ με 1κσ βούτυρο και 1φλ γάλα ή κρέμα γάλακτος και χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι αν μας αρέσει και έτοιμο
  • Επίσης αν προσθέσουμε στο τυρί κρέμα λίγο γιαούρτι (200γρ), λίγη φέτα (100γρ) και λίγο χυμό λεμονιού (χτυπάμε στο μπλέντερ, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λεμόνι μέχρι να έχει την οξύτητα που επιθυμούμε), κάνουμε ένα τυρί τύπου γαλοτύρι.
  • Αναλόγως την γεύση που θέλουμε να πετύχουμε προσθέτουμε παραπάνω φέτα κτλ.
  • Κρατήστε στο μυαλό σας πως όσο κρυώνει θα σφίγγει και άλλο στο ψυγείο.
  • Το τυρί αυτό χρησιμοποιείται (πριν το κάνουμε άλειμμα, στην αρχική του μορφή) όπως το ανθότυρο σε πίτες, σαλάτες, σκέτο, με ελαιόλαδο κτλ.