Υλικά για ψαρόσουπα με ξινό τραχανά 

  • 1½ λίτρο νερό
  • 4 καρότα καθαρισμένα
  • 4 πατάτες καθαρισμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 1 ντομάτα (προαιρετικά)
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 1 φιλέτο μπακαλιάρου/ κοκκινόψαρο, 1½-2 κιλά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 φλιτζ. τραχανά ξινό
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Συνταγή για ψαρόσουπα με ξινό τραχανά


  • Βράζουμε τα λαχανικά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τον σκορπιό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το φιλέτο μπακαλιάρου από την κατσαρόλα, σουρώνουμε τον ζωμό που έμεινε και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Πολτοποιούμε στο multi την ντομάτα, το σέλινο και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πολτό στον ζωμό.
  • Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 45 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, προσθέτοντας χυμό λεμονιού και αλάτι.