Χαλβάς σιμιγδαλένιος: Η κλασική συνταγή της γιαγιάς
Με αμύγδαλα και σταφίδες
Ο παραδοσιακός, σιμιγδαλένιος χαλβάς με κανέλα και πορτοκάλι είναι το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό που φτιάχνεται σε 30 λεπτά
Υλικά για Χαλβά σιμιγδαλένιο
- 400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- 2-3 φέτες πορτοκαλιού
- 130 ml ελαιόλαδο
- 130 ml ηλιέλαιο
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα
- αμύγδαλα και σταφίδες
Συνταγή για Χαλβά σιμιγδαλένιο
- Βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού να ζεσταθούν.
- Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αφού η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελείως κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.
- Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι χονδρό και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ξανθύνει ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Αναλόγως πόσο καβουρδισμένο το θέλουμε, το σοτάρουμε για 6-10 λεπτά.
- Προς το τέλος, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα με το σιρόπι.
- Με μια κουτάλα για σούπα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, προσέχοντας να μην καούμε.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ξαναβάζουμε την μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα το τελικό μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
- Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη.
- Αφήνουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.