Νηστίσιμο κέικ πετιμεζιού
Για όσους νηστεύουν
Ένα υγιεινό κέικ για το πρωινό σας, νηστίσιμο και πεντανόστιμο
Υλικά για νηστίσμο κεικ πετιμεζιού
- 200 γρ. (1 κούπα) πετιμέζι
- 100 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
- 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
- 200 γρ. (1 κούπα) νερό
- 100 γρ. (1/2 κούπα) χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
- 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
- 780 γρ. (6 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
- λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πετιμεζιού
- Για να φτιάξουμε νηστίσιμο κέικ πετιμεζιού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
- Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
- Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
- Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε, γυρνώντας το κέικ με την επιφάνεια του σουσαμιού προς τα πάνω