Νηστίσιμη μανιταρόσουπα
Με κρεμώδη υφή
Η νηστίσιμη μανιταρόσουπα είναι ιδανική για πρώτο πιάτο ή για ένα ελαφρύ γεύμα
Υλικά για νηστίσιμη μανιταρόσουπα
- 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελ. σκόρδο
- 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
- 1 lt γάλα βρώμης ή άλλο φυτικό
- 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι ή πίτουρο βρώμης
- 2 κ.σ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
- 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, Πιπέρι
Συνταγή για νηστίσιμη μανιταρόσουπα
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε την σκελίδα σκόρδου σπασμένη κι αρωματίζουμε το λάδι για 1’ ,τη αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’ να στεγνώσουν.
- Κρατάμε λίγα σοταρισμένα μανιτάρια στην άκρη για γαρνίρισμα στο τέλος.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, το τριμμένο καρότο κι ανακατεύουμε.
- Μετά από 3-4’ και μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2’.
- Προσθέτουμε 1 1/2 φλυτζάνι γάλα βρώμης κι ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλεύρι.
- Μόλις αρχίσει να βράζει η σούπα, σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νηστίσιμο γάλα ανακατεύοντας.
- Τέλος προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε την μανιταρόσουπα για περίπου 15’
- Προσθέτουμε την μισή από την φυτική κρέμα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Βράζουμε για 1’ σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει ελαφρά και να πάρει κρεμώδη υφή η σούπα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο.
- Γαρνίρουμε με λίγη φυτική κρέμα, σοταρισμένα μανιτάρια και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
- Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
- Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.